Mezi dvěma světy
Tomáš Režňák

Recept na dýňovou polévku

18.12.2016

Baví mě, že si i v zimě, uprostřed prosince, můžu udělat jednoduchou a přitom výbornou polévku. Dýně nejrůznějších druhů jsou v obchodech už od října a za výhodnou cenu – 1 kilogram dýně Hokkaido pořídíte cca od 25 Kč, takže 1 porce polévky Vás vyjde i se surovinami na nějakých 6 Kč. Dobrou chuť!

Ingredience

  • 1 kg dýně Hokkaido
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • Muškátový ořech
  • Hotová jíška světlá
  • Sůl

Postup

  1. Dýni zbavíme slupky (výborně to jde např. škrabkou na brambory, někdo nechává dýni i se slupkou), rozřízneme na půl a lžící vydlabeme vnitřek se semeny.
  2. Dužinu nakrájíme na kostky cca 2 cm a dáme vařit do 1 litru studené vody. Vaříme cca 15 minut, dokud dýně nezměkne.
  3. Přidáme smetanu, trochu hotové jíšky na zahuštění, sůl a mletý muškátový ořech (nebo nastrouháme čerstvý). Největší problém s touto polévkou je asi zahuštění a dochucení - to je potřeba vyzkoušet.
  4. Polévku dobře rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka.
  5. Při podávání můžeme do polévky přidat „křupinky“ – opečený rohlík na kostičky nebo hotové kuličky z obchodu.

P. S. Malým dětem můžete jídlo zpříjemnit hrou – nám se třeba naposledy s Kristýnkou podařilo udělat „dýňové sluníčko“ :-)

 

Dýňové sluníčko

„Dýňové sluníčko“

 

Komentáře (0)

Žádné komentáře. Buďte první :-)

Napsat komentář

  • na jiné komentáře odkazujte zápisem např. [2]
  • HTML značky nejsou povoleny
tučně označené položky musíte vyplnit

 

« seznam článků  na začátek příspěvku  na první komentář

2012 – 2017   Tomáš Režňák - programátor, webdesignér, taťka a křesťan ve vývinu :-)